Japan

Zelfs als u helemaal niet van plan bent om naar Japan te gaan, zal ik u toch proberen over te halen om over Japan te lezen. Geheimzinnig land waar Oost en West op zo'n intrigerende manier samen komen.

De tas van de leraar, Hiromi Kawakami. Het spel van de liefde, altijd hetzelfde en toch steeds weer anders. Ditmaal gespeeld door Sensei en Tsukiko, grappige, innemende, verrassende, ontroerende mensen. Een aanstekelijk liefdesverhaal dat zich overal zou kunnen afspelen maar toch heel erg Japans is.

Dromen van China, Ian Buruma. Vanuit drie verschillende vertellers horen we over Yoshiko Yamaguchi, een beeldschone filmster gevangen tussen twee landen in oorlog. Aan de hand van haar leven krijgen we een caleidoscopisch beeld van de Japanse geschiedenis in de twintigste eeuw.

Japanners over Japan, Tessa Morris-Suzuki. Drie Japanners vertellen over hun leven en zijn zo de vertolkers geworden van hun aan het eind van de jaren twintig geboren generatie. De hoofdstukken zijn opgedeeld naar levensfase: 1) Kinderjaren 2) Volwassen worden 3) Richtingen kiezen en 4) Bestemmingen bereiken. De bestaande, vaak steriotype beelden, worden naar het dagelijks leven vertaald en genuanceerd.

Eeuwige reizigers, Een bloemlezing uit de klassieke Japanse literatuur, Gekozen, vertaald en ingeleid door Jos Vos.

Standbeeld van een boeddah. Met regelmaar een land in de schijnwerpers!

Website gemaakt door Vierkante Meter