Hoera, op naar: China!!

Wereld draait nu om Rijk van het Midden

China maakte in 2009 de Grote Sprong Naar Buiten

In Peking lopen Xi en Li zich warm voor 2012

Supertrein doet China krimpen

China koestert zijn goedkope Yuan

Kat-en-muisspel met Ministerie van Waarheid i.v.m. Internet

Hierboven het China van de dagelijkse krantenkoppen.

Hetzelfde roerige China als dat van Het Terracotta leger, de Verboden Stad en de Grote Muur, om maar een paar highlights te noemenIn het kielzog van een Chinese gids word je overladen met verhalen, geschiedenis, fabels en feiten.

Het overspoelt je: de diverse dynastieën (Qin, Ming, Quing), de invloedrijke filosofieën (Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme), de gebeurtenissen tijdens het Mao-tijdperk en de ontwikkelingen erna.

Om een beetje orde in de chaos aan te brengen, raad ik aan om Bij de Chinees te lezen, geschreven door Bettine Vriesekoop.

Een boek dat eigenlijk bedoeld is voor Nederlanders die in China gaan werken. Maar het is zeer verhelderend voor iedereen die meer over gebruiken en gewoonten wil weten. Vriesekoop vertelt aan de hand van veel voorbeelden hoe het Confucianisme en Taoisme nog steeds invloed hebben op het dagelijk leven, met name bij het zaken doen.

 

Net verschenen is Het Hemels mandaat

De geschiedenis van het Chinese keizerrijk, door Barend J. ter Haar. Over opeenvolgende dynastieën en heersers, over de verschillende stromingen en scholen die zich van oudsher ontplooid en verankerd hebben in het Chinese leven. Veel ruimte voor de Quin-periode (1644-1911) die zijn schaduw vooruitwierp op de vele problemen van nu. De eerste Nederlandstalige geschiedenis van China.

 

Van twee boeken heb ik enorm genoten. Beide auteurs vertellen een persoonlijk verhaal en mengen hun dagelijkse belevenissen met recente historie:                   

Chinese Whispers, a journey into betrayal, door Jan Wong.

De schrijfster wordt in 1972, het hoogtepunt van de Culturele Revolutie, als één van de heel weinigen toegelaten tot Beijing University.

 Ze is dan, dat kan ook niet anders, een fervent aanhanger van Mao en verraadt een van haar medestudenten. Later beseft ze haar misstap en keert in 2006 naar China terug om de gedupeerde studente, Yin, op te sporen. Een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Het resultaat is een knappe mix van reisverhaal en detective. Spannend met een mooie ontknoping. Bovendien veel informatie over het Beijing van vlak voor de Olympische Spelen.

 

Maar ook River Town, two years on the Yangtze, door Peter Hessler, is een prachtig boek!

In 1990 vestigde de auteur zich als docent Engels op een Middelbare School in Fuling, een onbeduidend stadje aan de Yangtze rivier (provincie Sichuan). Met vallen en opstaan leert hij Chinees en maakt steeds makkelijker contact met diverse bewoners van Fuling. Hij dringt door tot een wereld die hemelsbreed verschilt van de zijne, of toch niet?

Het levert ontroerende portretten op van zijn collega’s, van zijn leerlingen, van het familierestaurant waar hij regelmatig eet, van een priester die de enige kerk van Fuling draaiende houdt, van een hippe kunstenaar en van een opdringerig hoertje.Tegelijkertijd schetst hij de bedrijvigheid op de rivier, de levensader van Fuling en alle veranderingen waar het stadje èn de rivier aan onderhevig zijn. De reacties van de Fulingers op de dood van Deng Xiaoping, op de terugkeer van Hong Kong naar het moederland en op de controversiele ontwikkelingen rond de Three Gorges Dam geven het boek een interessante lading.

  

Bekijk het filmpje van de Boeddhistische toer met Jozien langs o.a. monniken en tempels in de Wutai Mountains.

door Marre van Dantzig

Standbeeld van een boeddah. Met regelmaar een land in de schijnwerpers!

Website gemaakt door Vierkante Meter