Bosnië en Kroatië

Sasa Stanisic   'Hoe de soldaat de grammofoon repareert'

Het verhaal van de 10-jarige schrijver in de dop Aleksandar in Visegrad (oost-Bosnië) gaat over zijn magische opa Slavko, zijn oom Miki, die gaat vechten en diens afscheidsfeestje, dat uit de hand loopt; over varkens, eten en nog eens eten, pruimen, pruimen, vriend Zoran met de losse handjes en de komst van soldaten. Een grimmige voetbalwedstrijd tussen Servische en Bosnische soldaten; Aleksandar supervisser van de Drina! Lijken in de Drina; Asija, het meisje met de verkeerde naam, brieven aan Asija, een zoektocht naar Asijah. Wonderbaarlijk mooi en wrang.

Johan de Boose   'De poppenspeler en de duivelin' 

Johan maakt een reis van 4000 km door Kroatië en laat zich inspireren door een Kroatische poppenspeler en een Bosnische journaliste-duivelin! Hij laat jongeren, vrienden van vrienden, kunstenaars en journalisten aan het woord over het conflict in de jaren negentig. Nog steeds zijn er veel emoties, gevoelens van haat, er is weinig vergevingsgezindheid, een garantie voor duurzame vrede in de regio is niet te geven. Daar staat een boost aan kunst en cultuur tegenover in de oude steden als Dubrovnik, Trogir, Sibenik, Zadar en een oogverblindende natuur van beboste eilanden, eindeloos blauwe zeeën (eentje dan, de Adriatische), meren en rivieren. De Boose vertelt de details: een onmisbaar boek voor de Kroatië-reiziger.
     
 
Margaret Mazzantini   'Ter wereld gekomen'

Wat is dat nu voor een titel, denk je, maar het verhaal speelt zich af in Sarajevo en daar ga je heen. Je neemt de gok. Sarajevo is een wervelende stad van cafeetjes in de oude binnenstad Bascarsija, moskeeën, Servisch orthodoxe kerken, eethuisjes (cevapcici!) en musea over muzikale tradities en natuurlijk over de afgrijselijke oorlog. Je hebt de stad voor ogen als je het boek leest en de beklemming je steeds meer in zijn wurggreep neemt. Gemma ontmoet de man van haar leven - fotograaf Diego -  in Sarajevo via haar Bosnische vriend Gojko. Vele, vele jaren later gaat ze terug met haar 16-jarige zoon Pietro. In die tussenliggende jaren speelt zich het beleg van Sarajevo af, je beleeft de horror op de 'sniper's alley' aan den lijve, de perikelen omtrent het kind, dat uit die liefde geboren zou moeten worden. Op blz 490, op een vijftigtal pagina's van het einde slaagt Mazzantini erin nog zo'n draai aan het verhaal te geven, dat je totaal verbijsterd achterblijft...
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 


 

Standbeeld van een boeddah. Met regelmaar een land in de schijnwerpers!

Website gemaakt door Vierkante Meter