Birma

Birma, het land dat zo lang leed onder een militair regime en dat nu ineens veel meer vrijheid kent. Een onontgonnen gebied dat tot de verbeelding spreekt. Birma, land van geheimen, volgens Minka Nijhuis. Zij neemt de lezer mee door het onbekende Birma: een wereld van inventieve overlevers, die hun ongewisse lot met moed en humor tegemoet zien.

Aung San Suu Kyi kreeg dit jaar haar vrijheid terug. Peter Popham schreef een biografie over deze bijzondere vrouw die vergeleken wordt met Mahatma Ghandi en Nelson Mandela. Ze hield stand tegenover de militairen en was een voorbeeld voor haar volk. Symbool van vreedzaam verzet in Birma. "Macht corrumpeert niet, maar angst wel. De angst om de macht te verliezen," zei ze.

Lees het prachtige boek van Pascal Khoo Thwee over Birma: From the land of green ghosts. Over zijn jeugd in een kleine Birmese gemeenschap in de jungle en hoe hij gedwongen werd om deze dromerige plek in te ruilen voor de harde wereld van de guerillastrijd. Uiteindelijk ontsnapt hij wonderbaarlijk naar Engeland.

 

 
Standbeeld van een boeddah. Met regelmaar een land in de schijnwerpers!

Website gemaakt door Vierkante Meter